Han Moo Do

Han Moo Do on Suomessa kehitetty korealainen kamppailulaji, joka tarjoaa harrastajalleen monipuolista harjoittelua sekä kunnonkohotusta. Täyskontaktiottelulla on Han Moo Do -harjoittelussa suuri painoarvo. Lisäksi tekniikoihin kuuluu muun muassa itsepuolustusta, putoamistekniikkaa, asetekniikoita sekä murskausta.

Historia

Saavuttuaan Suomeen vuonna 1986 opettaja Young Suk (8.dan musta vyö) seurasi suomalaista kamppailuharjoittelua muutaman vuoden ajan. Hän huomasi, että monet harrastivat useita lajeja oppiakseen kamppailutaidon eri osa-alueita. Young Suk palasi korealaisen itsepuolustustaidon juurille ja perusti Han Moo Don, monipuolisen korealaisen itsepuolustuslajin.

Young Suk kehitti lajia suomalaisia harrastajia varten. Ensimmäisen seuran hän perusti Kauhavalle 1989. Hän keräsi harrastajaryhmän, jonka kanssa hän kiersi ympäri Suomea pitämässä lajinäytöksiä. Etelä-Pohjanmaan jälkeen Young Suk perusti seuroja Jyväskylän seudulle ja lähti levittämään lajia spiraalin muotoisesti koko maahan.

Han Moo Do levisi 90-luvun puolessa välissä Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin. Vuosikymmenen lopussa laji levisi Pohjois-Karjalaan, Itä-Savoon ja Kymenlaaksoon. Vuonna 2000 opettaja Young Suk muutti Tampereelle ja perusti Tampereen ja Turun alueen seurat.

Opettaja In-Seon Hwang (6.dan musta vyö) perusti Etelä-Suomen seurat vuosina 2000-2003.

Vuonna 2003 Han Moo Doa lähdettiin levittämään myös ulkomaille. Ensimmäisenä toiminta alkoi eteläisessä Norjassa syksyllä 2003. Mustan vyön harrastajia asui muutaman kuukauden Norjassa, jotta toiminta saatiiin kunnolla käyntiin. Syksyllä 2004 laji levisi myös Ruotsiin ja Tanskaan. Opettaja In-Seon toimi Pohjoismaiden pääopettajana Etelä-Suomen ohella.

Nykypäivä

Vuodesta 2012 alkaen In-Seon Hwang on toiminut Han Moo Don toiminnallisena johtajana ja pääopettajana. Perustaja Young Suk keskittyy lajin periaatteiden ja syvällisempien oppien opettamiseen mustavöisille harrastajille.  Nykyään Han Moo Do on tasaantunut Suomessa noin 30 seuraan, joiden vetäjinä on yleensä paikkakunnalle vakiintuneita mustan vyön harrastajia.

Vuonna 2011 Han Moo Do -harrastajat innovoivat yhdessä In-Seon Hwangin kanssa Han Moo Don monipuolisuutta tukevan uuden kilpailumuodon, Pentathlon-moniottelun. Moniottelu on lyönyt itsensä voimalla läpi, ja siitä on muodostunut Han Moo Don virallinen tie tulevaisuuteen. Han Moo Do on palannut monipuolisuuden ja vauhdin polulle.

Lisätietoa

Lajin viralliset sivut www.hanmoodo.fi
Lajiliitto www.orientalmoodoliitto.fi