Harjoittelu

Han Moo Do tarjoaa monipuolisen tavan kohottaa kuntoa, oppia itsepuolustustaitoja ja kehittää itseään kamppailijana. Han Moo Do- harjoittelu koostuu pääosin ottelu- ja itsepuolustusharjoituksista. Lajissa on lisäksi kaatumis- ja asetekniikoita sekä eri materiaalien murskausta potkuin ja lyönnein. Jokaiseen harjoituskertaan sisältyy myös kehon huoltoa lihaskunnon ja erilaisten venyttelyjen kautta.

 

Mitä Han Moo Do on?

Han Moo Do kehittää kuntoa, kestävyyttä ja keskittymistä. Han Moo Don tekniikoissa liikkeen rytmi ja pehmeys tekevät harrastajasta osaajan. Kilpaileminen on tärkeä osa Han Moo Doa, sillä kilpailut ovat tehokas keino harjoitella odottamattomia kamppailutilanteita turvallisesti. Ensimmäisten harrastusvuosien aikana kuntoharjoittelun osuus on jopa puolet harjoittelusta, ja useiden vyökokeiden kiitettävä suorittaminen edellyttää teknisen osaamisen lisäksi riittävää kuntoa.

Peruskurssi

Han Moo Do -harjoittelu alkaa peruskurssista. Peruskurssin kesto on noin kolme kuukautta, josta ensimmäiset kahdet harjoitukset voi kokeilla maksutta. Kurssimaksu sisältää opetuksen lisäksi peruskurssivakuutuksen, joka kattaa tapaturmat harjoituksissa ja välittömillä harjoitusmatkoilla.

Harjoitusvarusteiksi riittää t-paita ja löysät housut tai kamppailupuku valkoisella vyöllä. Kenkiä ei tarvita, koska harjoittelu tapahtuu paljain jaloin. Lisäksi mukana on hyvä olla juomapullo, jossa mieluiten vettä tai urheilujuomaa.

Peruskurssin sisältönä on kunto- ja venyvyysharjoittelun lisäksi mm. ensimmäisten peruspotkujen, torjuntojen ja lyöntien harjoittelua, itsepuolustus- ja kaatumistekniikoita, sekä kurssin loppupuolella otteluharjoittelun perusteita.

Peruskurssin jälkeen suoritetaan keltaisen vyön koe ja käydään Vastatekniikka 1 -leiri.

Kurssin aikana on mahdollista tilata Han Moo Do -puku ja suojat kontaktiharjoittelua varten. Puku ei ole harjoituksissa pakollinen, mutta se helpottaa harjoittelua. Puku on tehty nimenomaan lajia varten, on käytännöllinen harjoitellessa ja kestää käytössä pitkään. Han Moo Do -varusteita on mahdollista tilata vetäjien kautta pääopettajilta.

Ota yhteyttä ja kysy alkavista peruskursseista!

Jatkokurssi

Jatkokurssin kesto on peruskurssin tapaan noin kolme kuukautta, alkaen heti ensimmäisen vyökokeen jälkeen. Seuran jäsenmaksun lisäksi harjoittelijan tulee itse hankkia Suomen Oriental Moodo -liiton lisenssi. Lisenssi on välttämätön jokaiselle harjoittelijalle vyön väriin katsomatta.

Myös vakuutus on hyvä olla olemassa kaiken varalta. Riskit pyritään kuitenkin aina minimoimaan vastuullisella ohjauksella. Osa vakuutusyhtiöistä tarjoaa edullisia kamppailuharjoittelijoille soveltuvia vakuutuksia. Hankkiessasi vakuutusta ota huomioon korvataanko harjoittelun lisäksi myös kilpaileminen kamppailulajeissa. Jos harjoittelijalla on ennestään kamppailulajit kattava vakuutus (normaali henkilö- ja/tai tapaturmavakuutus ei välttämättä kata lajeja), hän voi valita vakuutuksettoman lisenssin.

Jatkokurssin keskeisin asia on Vastatekniikka 1 -leirin sisältö. Tämän vuoksi leiri on hyvä käydä vähintään kerran ennen jatkokurssin alkua eli keltaisen vyön suorituksen yhteydessä. Tämän lisäksi kurssilla harjoitellaan lisää tavallisimpia hanmoodotekniikoita luontevasti peruskurssista jatkaen.

Jatkokurssin aikana osaaminen ja ymmärrys lajista syvenee hieman ja yleisimmät perustekniikat opetetaan, luoden perustaa omatoimisemmalle harjoittelulle ja kehitykselle.

Värivyöt

Vihreästä vyöstä alkaen vastuu omasta harjoittelusta ja kehittymisestä siirtyy pikkuhiljaa harjoittelijalle itselleen. Harjoituksissa ohjataan ja opetetaan tiiviisti, mutta harjoituksissa käynti ja keskittyminen harjoitteluun on jokaisen omalla vastuulla. Vähitellen harjoittelija oppii ymmärtämään eri harjoittelumetodeja, kehonkäyttöä ja tekniikkaa, mikä helpottaa paljon omaa kehitystä ja tavoitteisiin pääsyä.

Värivöillä harjoitukset on aiempaa soveltavampia ja entistäkin monipuolisempia. Ottelumainen harjoittelu lisääntyy ja uutena asiana mukaan tulee mm. heitto-, taklaus- ja mattotekniikoita, sekä asetekniikkaa.

Han Moo Do on fyysinen laji, joten myös oheisharjoittelun merkitys korostuu. Muun muassa juoksu-, kuntosali- tai venyvyysharjoittelu omalla ajalla tuo vaihtelua lajiharjoitteluun ja kehittää tehokkaasti kamppailemisessa tarvittavaa fysiikkaa. Kuntoharjoittelu myös vapaa-ajalla on välttämätöntä korkeimmille vyöarvoille pääsemiseksi. Esimerkiksi mustan vyön kokeen kunto-osuus on fyysisesti erittäin raskas.

Kilpailut

Han Moo Do antaa mahdollisuuden kilpailla kaikissa lajin osa-alueissa. Täyskontaktiottelu on tärkeässä roolissa harrastajan kehittymisen kannalta, sillä se on turvallisin mahdollinen keino kokeilla kamppailutaitojaan. Han Moo Don uusin kilpailumuoto on moniottelu eli pentathlon, jossa harrastaja voi vertailla osaamistaan muihin harrastajiin Han Moo Don jokaisella osa-alueella.

Tärkein kilpailumuoto on täyskontaktiottelu, joka sisältää monipuolisesti potkuja, lyöntejä, heittoja, sekä taklaus- ja mattotekniikkaa. Ottelumuoto on erittäin vauhdikasta katseltavaa ja harjoittelijalle monipuolista ja haastavaa urheilua.

Vaikka otteleminen tapahtuukin aina täydellä kontaktilla, niin sen aloittaminen on helppoa ja turvallista. Kilpailuissa osallistujat on jaettu painon ja harrastusajan mukaan sarjoihin, mikä helpottaa aloittamista. Kokemuksen kertyessa sarjojen pistekriteerit ja sallitut tekniikat muuttuvat vaativammaksi harrastajien kehityksen mukaan.

Vyökokeet ja leirit

Vyökoetekniikat on määrätty vyöarvoittain ja niitä harjoitellaan ahkerasti ennen kokeita. Vetäjät päättävät onko harrastaja valmiina uuteen kokeeseen ja päästyään vyökokeeseen opettaja tarkastaa onko taso riittävä seuraavaan vyöarvoon. Koe on aina vain ensimmäisellä kerralla maksullinen ja uusiminen on ilmaista.

Eritasoiset vyökokeet sisältävät mm. itsepuolustusliikkeitä, pariharjoitteita ja potkusarjoja.
Harjoitteluleirien käyminen on tärkeää varsinkin pidempään harrastaneille. Leirit on yleensä vähintään parituntisia opettajien vetämiä harjoituksia, joissa käydään tekniikkaa tarkasti läpi, korjataan virheitä ja annetaan ajatusta omaan harjoitteluun ja kehittymiseen.

Motivoiva leirien maksusysteemi lisää intoa niiden käymiseen. Perusleiri on maksettava kerran, jonka jälkeen sen voi käydä uudestaan niin monta kertaa kuin haluaa ilman korvausta.

Vyöarvot

valkoinen 10.kup
keltainen 9.kup
vihreä 8.kup
oranssi 7.kup
violetti 6.kup
sininen 5.kup
punainen 4.kup
ruskea 3-0.kup
musta 1-8.dan